Spelen
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!
Muziek
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!
Actief
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!
Ontmoeten
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!
Zingen
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!
Knus
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!
Creatief
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!

Zaterdag

Voorstelling: Midas niet doen! 2-6 jaar (10.00 – 11.00)

Koning Midas is koning van een heel klein land. Hij zou heel graag het paleis, waarin hij woont met z’n vrouw de koningin, laten opknappen. Ook wil hij grote feesten geven. Maar hij heeft er niet genoeg geld voor. Op een dag krijgt hij een brief waarin staat dat hij een wens mag doen. Hij mag wensen wat hij het aller liefste wil..

Sacrale dans (10.00 – 11.30)

Samen dansen! Dat is genieten van bewegen op muziek. Muziek afkomstig uit hele diverse tradities. Hierdoor beweeg je telkens anders. Je laat je leiden door de sfeer, het ritme en de passen die aangereikt worden. We dansen samen, met dezelfde passen en bewegingen wat de beleving van het dansen kan versterken. Doordat iedereen anders is, staat de individuele ervaring voorop. Het gaat hierbij niet om goed of fout. Ga je een keer naar links i.p.v. naar rechts? Dat is niet fout, hooguit anders. Het plezier en de ervaring staat voorop! We dansen veel in een kring. Er is ruimte voor ongeveer 15 mensen.

Zingen rode boekje (10.00 – 11.00)

Dubravka zal de liederen van de vroegere zanggilde bestaande uit “de gele, rode of grijze boekjes” weer met ons laten klinken.

Kom met ons meezingen op zaterdag en zondag van 10.00 uur – 11.00 uur. Laat “Voorwaarts en niet vergeten” weer schallen door het PiKa Festival. De lessen zullen gehouden worden in de kleine zaal van het ABK-huis.

Bootcamp NivonJong (10.00 – 11.00)

Hé actieveling! Kom jij je in het zweet werken bij onze bootcamp? Op de bootcamp ga je samen een uur lang los, wat het sporten leuker en effectiever maakt. Het wordt een full body workout, kracht en conditietraining.

Fotolijstjes maken 2-8 jr. (10.30 – 11.30)

Dit jaar gaan we fotolijstjes knutselen. Er zijn fotolijstjes die je met verf, kraaltjes, stickers, en andere materialen helemaal persoonlijk kan maken naar jouw wensen. Ook is er papier om je vriendje of vriendinnetje te tekenen en in het fotolijstje te doen. Wie kan het leukste fotolijstje maken waar hij of zij de mooiste foto’s in kunnen plaatsen? Een leuke herinnering voor later!

Koffie drinken op het trefveld (11.00 – 12.00)

Dit jaar introduceert het Pika Festival het Trefveld! De trefkampen zijn al jaren een bekend fenomeen binnen het Nivon en dit concept brengen we nu ook naar Pika Festival! Wil je kamperen en andere mensen ontmoeten? Samen met anderen activiteiten ondernemen tijdens het festival? Gezamenlijk koken en eten? Of als gezellige campingburen met elkaar borrelen en de dag doornemen? Het veld is gericht op alleenstaande of alleen gaande zo dat je gemakkelijk(er) contact legt met je campingburen. Wij zorgen ervoor dat er enkele picknicktafels staan zodat er op het trefveld ook een centrale ontmoetingsplek is!

Wereldwinkel (10.00 – 17.00)

Er is van alles wel wat te vinden bij de Wereldwinkel. Ben jij wel eens nieuwsgierig naar wat er allemaal gemaakt wordt in het buitenland. Kom dan eens een kijkje nemen bij de Wereldwinkel. We staan de hele dag in de Convo en iedereen is van harte welkom om langs te komen.

Samen verbinden (11.30 – 12.00)

De liefdesdokter verwelkomt je met een interactief luchtig klein voorprogramma met diepgang.

Na de opening kan je de hele zaterdag in het caravannetje bij de liefdeszusters en -dokter terecht voor een extra portie verbinding.

Smokkelspel 9+ (11.00 – 12.00)

Het doel is simpel: zoveel mogelijk smokkelwaar van de ene kant van het bos naar de andere kant krijgen. Maar de douane wil dit natuurlijk voorkomen! Creatief nadenken over het verstoppen van de smokkelwaar, en rennen zijn in dit spel belangrijk, en op die manier kan je de douane het slimst af zijn!

Opening van het PiKa Festival (12.00 – 13.00)

Dat is toch altijd een speciaal moment. Dit jaar in de vorm van een talkshow rond het thema van het PiKa Festival 2019: “Samen anders”. We hebben Hans Spekman bereid gevonden dit onderdeel te begeleiden en van commentaar te voorzien. Hans zal met een drietal Nivonners (twee jong-en een oud-gedienden) in gesprek gaan. De zaal wordt nadrukkelijk bij de discussie betrokken. De opzet is dat de discussie na deze openingsceremonie niet stopt. Het wordt een programmaonderdeel dat na het PiKa Festival als reisprogramma door het land reist. Afdelingen c.q. huizen kunnen dit programma opnemen in hun jaarprogramma.

Zingen met Dubravka (13.00 – 14.30)

Dubravka is al al jaren van de partij als dirigent van het gelegenheidskoor op het PiKa Festival. Wat zij dit keer voor ons in petto heeft is een verrassing. Kom naar de Convo zaterdag- en zondagmorgen en zing mee.

Reclame maken 8-14 jr. (13.00 – 14:00)

Hoe maak je goede reclame en zorg je ervoor dat jouw product goed in de belangstelling staat? Michiel gaat dit jaar samen met jullie een reclame maken voor het PiKa Festival. Kom je ook helpen?

Waterraketten maken op grote veld 6-12 jr. (13.00 – 14:30)

Gezellig met anderen op het grote veld waterraketten maken. Neem je eigen petfles mee en ga de strijd aan met anderen! Wie zijn raket zal het hoogst komen?

Workshop illustreren met NivonJong (13:30 – 15:30)

Ken je Carmen Groenefelt? Zij maakt prachtige portretten met aquarelverf. Lijkt het jou tof om een zelfportret te maken, dan moet je zeker bij deze workshop aanwezig zijn! Bij deze workshop leert Carmen jou de basis van verven met aquarel, en ga je je eigen portret maken. Ook enthousiast? Dan zien we jou zaterdag om half 2!

Bamboefluit maken voor volwassenen (14.00 – 15.30)

Bij onze bouwtafel kan je een stuk bamboe omtoveren tot een mooi instrument in ongeveer een half uur. Je zaagt, vijlt, boort, knipt en plakt tot je een bevredigende kazoo, feesttoeter of rasp hebt gemaakt. Daarin kan je een eenvoudige versiering of je naam branden met een brandapparaat om het helemaal af te maken.

Deze workshop wordt aangeboden door Bamboefluitvereniging NPG

Spons en roses voor volwassenen (14.00 – 16.00)

Theatersport is improvisatietheater. Het staat voor enthousiasme, spontaniteit, spelplezier, creativiteit en lef. Regel 1: fouten maken mag. Graag zelfs! Theatersportgroep Spons ’n Roses uit Oosterbeek verzorgt op het PiKa Festival een workshop voor iedereen die theatersport eens zelf wil doen. Let op! Het is een workshop! Dus voor mensen die zelf willen spelen. In deze workshop staat spelplezier voorop. Je maakt kennis met de spelregels en enkele werkvormen van deze vorm van improvisatie theater. Door een rustige opbouw en oog voor veiligheid in de groep voelen de deelnemers zich al snel op hun gemak. We bieden structuren waar binnen volop improvisatie en spelplezier kan stromen. Meestal wordt er veel gelachen. Deelnemers zijn verrast door hun eigen kunnen en bewonderen elkaars talent. Wie dat leuk vindt kan maandag meedoen met een optreden. Max aantal deelnemers: 25 personen

Stokbrood bakken (14.00 – 16.00)

Dit jaar gaan we weer stokbroodbakken. Neem je eigen stok mee en bak zelf het lekkerste broodje. Omdat het andere jaren vaak te droog was voor open vuur hebben we dit jaar een plan B bedacht. Op het PiKa Festival hoor je of we “traditioneel” gaan bakken of dat we toch de broodjes op een alternatieve manier bruin gaan bakken. Het wordt vast weer erg lekker.

Tafeltennistoernooi (14.00 – 16.00)

Ben jij sportief en denk jij goed met een batje en balletjes overweg te kunnen, doe dan nu mee met het tafeltennistoernooi. Veel deelnemers zullen het tegen elkaar opnemen en na hard werken en veel zweten zal er uiteindelijk een winnaar naar boven komen. Mee doen kan door op tijd aanwezig te zijn bij de tafeltennistafels.

Voorstelling: Het kistje van Urashima 3-8 jr (15:30 – 16:30)

Visser Urashima redt het leven van de Zeeprinses. Als dank geeft ze hem een heel bijzonder kistje. Daarin kan hij gefluisterde wensen verzamelen. Als het kistje vol is, gaat het open en worden de wensen misschien vervuld…

Naar het Japanse sprookje ‘Urashima Taro en de Zeeprinses.’

Darwins engelen Norbert Peeters en Tessa van Dijk (15:45 – 17:00)

De negentiende-eeuwse Britse antropoloog James McGrigor Allan schrijft: ‘De vrouw heeft een cel minder in het hoofd, maar een vezel meer in het hart’. Dit was de algemeen aanvaarde opvatting in de Victoriaanse tijd: mannen hebben de ratio, vrouwen de emoties. Hoewel de vrouw werd geprezen om haar morele kwaliteiten zou zij in haar verstandelijke vermogens achterblijven bij de man. Ook de beroemde Britse bioloog Charles Darwin dacht er zo over. Toch weerhoudt dit hem er niet van om met vrouwelijke geleerden te corresponderen. Sterker nog, hij hechte veel waarde aan hun bevinden. Wie waren deze vastberaden vrouwen? Laat zoveel duidelijk zijn: zij braken allen met het Victoriaanse ideaalbeeld van de vrouw en vochten zich binnen in het mannelijke academische bolwerk. Tijdens deze lezing maak je kennis met het leven en werk van een paar vooraanstaande vrouwelijke wetenschappers uit de Victoriaanse tijd.

Levend cluedo 10-16 jr. (16.00 – 17.00)

Er is een moord gepleegd, en die moet natuurlijk opgelost worden! Met behulp van aanwijzingen en gesprekken met de verdachten, ga je in je groep als een echte detective proberen de moordenaar te ontmaskeren.

Vriendschapsarmbandjes maken 6-12 jaar (16.00 – 17:00)

We gaan gezellig knopen en vlechten want wat is er leuker dan je vriend of vriendin een zelfgemaakt bandje te geven. Zoek zelf de mooiste kleuren bij elkaar en ga samen aan de slag.

Fotoworkshop volwassenen (16:00 – 17:00)

Bij deze workshop gaan we door middel van een korte wandeling kennis maken met verschillende fototechnieken. Ook gaan we verder in op de basistechnieken van de fotografie. Het zou fijn zijn als je zelf een camera meebrengt.

Voorstelling Koos: Poppentheatercabaret vanaf 4 jr. (18:30 – 19.30)

Ergens tijdens het PiKa Festival kan je de voorstelling Poppentheatercabaret zien met Bout Big. Poppen acts met allerlei soorten poppen. Zelfs een pop aan touwtjes. Koos legt alles uit en zijn poppen helpen hem meestal van de regen in de drup. Misschien past de voorstelling gewoon in een andere voorstelling. Maar welke?

Presentatie internationale jongerenbeweging IYNF (19:30 – 20:00)

Op zaterdagavond om 19:30 uur is er een korte presentatie van de internationale jongerenorganisatie IYNF, International Young Naturefriend. Er zijn jongeren uit: Duitsland, Spanje, Letland, Rusland, Servië, België. Tsjechië en Turkije aanwezig. De jongerenorganisatie is een onderdeel van NFI, Natufreunde Internationale, waarvan het Nivon een onderdeel is. De jongerenorganisatie IYNF brengt jonge natuurvrienden uit heel Europa bijeen en organiseert tal van activiteiten. Met 120.000 leden georganiseerd over vele lokale groepen, is het een van de grootste Europese jongerenorganisaties. In het kader van Nivon-95 is het IYNF uitgenodigd deel te nemen aan het PiKa Festival. In deze korte presentatie kondigen zij een ontmoeting aan die de volgende dag (zondag) zal plaats vinden en zij nodigen jong en oud uit om met hen kennis te maken.

DJ JUMP kinderdisco (20:00 – 21:00)

Zoals elk jaar hebben we nu ook weer DJ JUMP weten te boeken voor een super leuk feestje op het PiKa Festival DJ JUMP draait alleen maar leuke muziek, voor alle leeftijden. Ook is er schmink, zijn er ballonnen, en misschien wel een ontmoeting met de echte DJ JUMP!

Ernst Jansz met band (20:00 – 21:00)

Bekend van CCC-Inc., De Rumbones, Slumberlandband en Doe Maar. Als wasbordspeler van CCC-Inc. Verhuist hij naar een vrijstaande boerderij in de Peel en vormt met de groepsleden een commune (1967-1974). CCC wordt het huisorkest van Paradiso, Melkweg en Fantasio. Ze spelen op het legendarische HOLLAND POP Festival in het Kralingsebos en staan naast wereldacts als: Jefferson Airplane, Santana, Pink Floyd, The Byrds. Na een tussendoortje met de Rumbones richt Ernst in 1978 Doe Maar op. In 1984 heft de band zichzelf op wegens te veel succes. Hij houdt zich daarna bezig met schrijverschap, maakt TV-filmmuzieken maakt 4 lp’s met Bram Vermeulen en produceert 5 lp’s van Boudewijn de Groot.

Naast successen met CCC Inc. en Doe Maar maakte Ernst Jansz een aantal soloplaten, zoals De Overkant en Molenbeekstraat, met intieme melancholische liedjes. Met Dromen van Johanna (met in het Nederlands vertaalde Bob Dylan liedjes) onderstreepte hij zijn kwaliteiten als singer-songwriter. In 2017 vierde hij zijn 50-jarig jubileum als artiest met de release van een nieuw album, De Neerkant.

In Ernst Jansz in Concert brengt hij een selectie uit zijn mooiste liedjes.

De begeleidingsband bestaat uit Guus Paat (gitaren), Richard Wallenburg (bas) en Aili Deiwiks (viool). Samen zullen zij nummers spelen uit zijn rijke oeuvre.

Band Ciska de Rat (21.30 – 22.30)

Sommige dingen liggen nu eenmaal vast: De zon komt op in het oosten, politici worden het nooit eens en bij Ciska de Rat is het altijd feest. Deze 8-koppige stampende ska-band uit Enschede weet wat jij wilt horen, voordat je het zelf weet. Op geheel eigen wijze steken ze bekende klassiekers en nieuwe hits in een springend brasjasje. Van Herman van Veen tot Queens of the Stone Age, van Rihanna tot Nancy Sinatra. Stilstaan is een optie, meezingen gaat vanzelf

Silent disco NivonJong (22.30 – 00.30)

Zien we jou op de dansvloer met onze Silent Disco XXL? Swing mee met jouw favoriete muziek en zet die koptelefoon op. Het wordt een uniek feest dat je niet snel zult vergeten!

Singlenight (23.00 – 00.30)

Laat allemaal je dans skils zien en kom lekker dansen op jou favoriete nummertjes. Iedereen kan zijn eigen nummer aanvragen en helemaal losgaan op de dansvloer. 

X
X