Nivon

Nivon

Het PiKa festival in onderdeel van het Nivon. Wij zijn een landelijke werkgroep die jaarlijks in het pinkster weekend een festival organiseren. Dit doen wij op het kampeerterrein Het Hallse Hull en het natuur vrienden huis het ABK huis.

Wat is het nivon

Nivon bestaat sinds 1924, eerst onder de naam IvAO en later als het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (afgekort tot Nivon). Het werd destijds opgezet voor de ontwikkeling en vereniging van arbeiders en ontmoeting in de natuur. Nog steeds is Nivon een non-profit ledenorganisatie met groene en sociale waarden. Niet alleen in Nederland, maar in heel de wereld vind je natuurvriendenorganisaties met leden en vergelijkbare faciliteiten.

Nivon Campings en huizen

Nivon biedt op achttien locaties verspreid door Nederland natuurvriendenhuizen, kampeerterreinen en vakantiehuisjes aan. Alle accommodaties zijn betaalbaar, staan op een groot eigen terrein en worden volledig beheerd door vrijwilligers. Gemiddeld heeft één accommodatie wel honderd vrijwilligers die jaarlijks tot dagelijks actief meehelpen.

Een natuurvriendenhuis is een uniek concept. In deze grote huizen met gezamenlijke ruimtes overnacht je op basis van zelfvoorziening, net als bij een hostel, en krijg je een eigen slaapkamer. Op sommige terreinen vind je ook vakantiehuisjes voor twee tot tien personen.

De kampeerterreinen vind je in verschillende formaten. Sommige zijn een kampeerterrein van zichzelf en soms vind je trekkersveldjes op het terrein van een natuurvriendenhuis. De meeste kampeerterreinen horen bij de Groene Koepel (‘het groene boekje’). Alle kampeerterreinen zijn natuurlijk gelegen en hebben fijne, rustige plekken.

Afdelingen

Simpel gezegd bestaat Nivon uit drie onderdelen:

  • Accommodaties: kampeerterreinen en natuurvriendenhuizen
  • Lokale afdelingen: waar leden activiteiten organiseren. Als Nivonlid ben je automatisch lid van je lokale afdeling.
  • Landelijke werkgroepen: waar leden activiteiten organiseren
    • Reizen (zomerkampen, wintersport, kanoreizen, wandelreizen en veel meer)
    • Landelijke Wandel- & Fietswerkgroep
    • Landelijke verenigingsactiviteiten (PiKa-festival, VrouwenCursusweken, NivonJong etc.)

Hoofdkantoor

Het Landelijk Bureau is gevestigd in Amsterdam. Hoewel het Nivon bijna volledig draait op vrijwilligers ondersteund op het landelijk bureau een tiental professional deze vrijwilligers. Zij ondersteunen bijvoorbeeld bij de ledenadministratie en de communicatie.

Lokale afdelingen

Ieder lid valt onder een lokale afdeling. Sommige afdelingen hebben een eigen gebouw waar activiteiten plaatsvinden. Bij afdeling Rotterdam vinden bijvoorbeeld regelmatig filmavonden of concerten plaats. Afdeling Aalsmeer organiseert zelfs reisjes naar het buitenland. Leden kunnen meedoen als deelnemer of als vrijwilliger. Daarnaast organiseren leden de activiteiten zelf, zijn er kookploegen, bardiensten en nog veel meer. De afdelingsactiviteiten hebben meestal een cultureel, actief, creatief of educatief thema.

Reizen

Een ruim tiental reizengroepen, gerund door actieve leden, biedt een indrukwekkend aanbod voor alle leeftijden. JUMP Zomerkampen en Nivon Watersport organiseren zomerkampen voor kinderen en tieners. Spring organiseert actieve wandelreizen voor 25 – 40-jarigen. Voor (bijna) alle leeftijden vind je kanoreizen (TREQ), wintersportreizen (Nivon Wintersport) en kampeervakanties (Zomertreffen). Het aanbod van actieve vakanties op treinafstand is ook groot: Salto reizen, Wandel60plus, Vitaal reizen 50+ en Bergsport trefvakanties.

Wandelen & Fietsen

Nivon beheert zes Lange-Afstand-Wandelpaden en zeven streekpaden, zoals het Pieterpad, Trekvogelpad en Drenthepad. Vrijwilligers zorgen dat deze paden in topconditie zijn en houden alle routewijzigingen bij. De Nivon Trektochten zijn avontuurlijke tweedaagse wandeltochten met overnachtingen bij natuurvriendenhuizen. Ook is er een grote variëteit aan fietsactiviteiten, met als een van de resultaten de Natuurvrienden Fietsgids met 18 routes van en naar natuurvriendenhuizen.

Overige landelijke verenigingsactiviteiten

Naast themagerichte activiteiten vinden jaarlijks het PiKa festival en de VrouwenCursusweken plaats; beheert de werkgroep Historie alle geschiedenis en het archief van de organisatie en komen muziekliefhebbers samen in het Zang- en muziekgilde.

Nivon Jong

Nivon Jong is de jongerenafdeling van Nivon en organiseert uiteenlopende activiteiten. Zoals wintersport en movie night in de bossen, van een trektocht door de Ardennen tot borrels in de late uurtjes. Nivon Jong vindt het belangrijk bewustwording te creëren op het gebied van natuur en duurzaamheid. Nivonleden van 18 tot 30 jaar zijn automatisch lid van Nivon Jong en kunnen voor ledentarieven deelnemen aan alle activiteiten.