Spelen
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!
Muziek
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!
Actief
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!
Ontmoeten
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!
Zingen
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!
Knus
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!
Creatief
op het PiKa Festival
Kom ook 7 tot en met 10 juni
Meld je nu aan!

Zondag

Yoga door NivonJong (9.00 – 10.00)

Voor alle inspiratie boosts doe je mee met onze Sunday morning yoga! Ga met ons back to the basics en komt tot rust met een ochtend yoga.

Circus doe je zelf 2-8 jr (9.00 – 10.00)

Heb jij altijd al een de clown willen uithalen of op een eenwieler willen fietsen, misschien wil jij wel eens een keer jongleren of op een bal lopen. Bij het circus kan jij alles zijn wat jij maar wilt worden.

Zingen rode boekje (9.00 – 10.00)

Dubravka zal de liederen van de vroegere zanggilde bestaande uit” de gele, rode of grijze boekjes” weer met ons laten klinken.

Kom met ons meezingen op zaterdag en zondag van 10.00 – 11.00 uur. Laat “Voorwaarts en niet vergeten “weer schallen over het PiKa Festival. De lessen zullen gehouden worden in de kleine zaal van het ABK huis.

Vogelhuisjes timmeren 6-12 jr. (10:00 – 12:00)

In het kader van de Nivon-actie “kinderen gratis” vogelhuisjes timmeren voor jong en oud. Onder leiding van Jan Willem Retera, een geheel verzorgd timmerfeest voorkinderen; een workshop vogelhuisjes timmeren en vogelfiguurzagen en verven naar keuze. Het is niet alleen timmeren maar ook in gesprek gaan met de kinderen over hun kennis van stads vogels. Ouders en grootouders broers en zussen zijn ter plekke van harte welkom om samen met de kinderen mee te doen.

Spons and roses kinderen 12-16 jr. (10:00 – 11:30)

Theatersport is improvisatietheater. Het staat voor enthousiasme, spontaniteit, spelplezier, creativiteit en lef. Regel 1: fouten maken mag. Graag zelfs! Theatersportgroep Spons ’n Roses uit Oosterbeek verzorgt op het PiKa Festival een workshop voor iedereen die theatersport eens zelf wil doen. Let op! Het is een workshop! Dus voor mensen die zelf willen spelen. In deze workshop staat spelplezier voorop. Je maakt kennis met de spelregels en enkele werkvormen van deze vorm van improvisatie theater. Door een rustige opbouw en oog voor veiligheid in de groep voelen de deelnemers zich al snel op hun gemak. We bieden structuren waar binnen volop improvisatie en spelplezier kan stromen. Meestal wordt er veel gelachen. Deelnemers zijn verrast door hun eigen kunnen en bewonderen elkaars talent. Wie dat leuk vindt kan maandag meedoen met een optreden. Max aantal deelnemers: 25 personen

Umbutu workshop (10:00 – 11:00)

“Afrika heeft iets dat ‘Ubuntu’ wordt genoemd. Het gaat over de essentie van mens-zijn. Het maakt onderdeel uit van de gift die Afrika aan de wereld te geven heeft: een herinnering aan het feit dat we meer zijn dan de som der delen. We zijn geschapen om samen te zijn, om relaties te hebben.” (Desmond Tutu in ‘ God heeft een droom’)

Ubuntu is een Afrikaanse levenswijze. Deze is gastvrij, respectvol, ruimhartig, onbaatzuchtig,liefdevol, vrijgevig en welwillend. Het woord zelf is te ontleden in ‘Ubu’ (zijn) en ‘Ntu’ (worden) en betekent zowel omhullen als ontvouwen. ‘Ubu’ is hierin het alles omvattende, datgene wat alles omwikkelt, het geheel. ‘Ntu’ staat voor het ontwikkelen van de mens binnen het universum.

Ubuntu gaat over medemenselijkheid, zegt dat je pas mens kan zijn door andere mensen: als het goed gaat met jou, gaat het goed met mij en met ons allen. In die zin gaat het dus over verbinding en verbondenheid.

Zingen met Dubravka (10.15 – 11.45)

Dubravka is al al jaren van de partij als dirigent van het gelegenheidskoor op het PiKa Festival. Wat zij dit keer voor ons in petto heeft is een verrassing. Kom naar de Convo zaterdag- en zondagmorgen en zing mee.

Op de koffie bij het centraal bestuur (11.00 – 12.00)

Drink een kopje koffie met de leden van het Centraal Bestuur (CB). Je bent welkom op zondagochtend van 11.00 tot 12.00 uur bij De Deel. Wat vind je van het Nivon? Wat kan er beter, leuker, anders? Heb je goede ideeën en wensen, of kritische opmerkingen, of ben je tevreden en wil je alleen even kennismaken en een complimentje geven? De CB-leden gaan graag met je in gesprek.

Cursus fotografie met je telefoon voor kinderen 8-16 jr (11.30 – 12.30)

Op een creatieve manier foto’s maken met je telefoon. Op welke dat kan, daar ga je achter komen bij deze workshop

Volleybal toernooi (12.00 – 15.00)

Sla jij graag een balletje en vindt jij het lekker om een beetje actief bezig te zijn? Vanaf 12.00 uur kan jij met je team mee doen aan het volleybal toernooi. Zorg dat je 4 tot 6 spelers hebt en verzin een goede naam voor jullie team. Aanmelden met je team kan bij de hooiberg. Ben je vergeten om jezelf aan te melden en wil je wel graag mee doen, kom dan om 12.00 uur naar het volleybalveld en we zullen je daar indelen.

Lezing Jelle Derckx over minimalisme n.a.v. zijn boek Verlangen naar minder (12.00 – 13.30)

Met een hoofd vol zorgen vertrok Jelle Derckx, in de zomer van 2011 voor een reis naar Brazilië. Hij nam een boek mee aangeraden door een vriend: ‘Denk groot & word rijk’ van Napoleon Hill. Tijdens deze reis ontdekte hij de kracht van persoonlijke groei. Het boek en de reis veranderde zijn denken en daardoor zijn leven. Terug in Nederland draaide hij zijn leven 180 graden om. Hij begon met minimaliseren, ging minder kopen en bewuster leven. Dat gaf meer tijd en ruimte voor de dingen die écht belangrijk zijn, zoals persoonlijke groei en duurzaamheid. In 2018 bracht hij in samenwerking met uitgeverij Luitingh-Sijthoff het boek ‘Verlangen naar minder’ uit waarin hij de lezer mee neemt in een zoektocht naar een bewust en duurzaam leven. Na de lezing is het stellen van vragen mogelijk.

Workshop uit je comfortzone (12.00 – 14.00)

Je wilt wel, maar krijgt al hartkloppingen bij de gedachten in het middelpunt van de aandacht te staan? De derdejaarsstudenten van de Toneelvakschool Rotterdam verzorgen de workshop “Uit je comfortzone”. Deze workshop is interessant voor mensen die de drempel over willen durven gaan: Laat jezelf zien en horen ondanks de spanning die dat met zich mee brengt!

Circus voorstelling Paprika voor alle leeftijden (12.30 -13.00)

Ook dit jaar is circus Poehaa weer van de partij. Op zondag middag is er de voorstelling Paprika. Deze voorstelling is samen met Circus Caps. René gaat in deze voorstelling samen met kinderen met en zonder beperking weer een mooie show neerzetten. Komt allen kijken!

Zeepbaan voor de kleintjes (12.30 – 13.00)

Spetter spatter spater wie ligt er graag in het water? Neem je opblaas krokodil, giraf of eenhoorn mee en glij zo ver mogelijk over de zeepbaan

Zeepbaan 2 voor iedereen (13.00 – 14.00)

Natuurlijk is de zeepbaan niet alleen leuk voor kleintjes maar ook voor oudere. Trek allemaal je zwemkleding aan en kijk maar eens wie het eind van de baan kan halen. Je krijgt natuurlijk bonus punten voor extra trucjes die jij onderweg kan uithalen!

Journaal maken 6-12 jr. (13.00 – 14.00)

Dit jaar is er weer de mogelijkheid om het PiKa Festival journaal te maken. Ga met de camera als een echte verslaggever op pad en aan het eind van de dag laten we aan iedereen zien wat er allemaal gebeurd is als een echt journaal.

Voorlezen voor de kleintjes vanaf 2 jr. (13.30 – 14.00)

Dit weekend wordt het voor de kleinste onder ons weer levendig voorgelezen. Dit jaar door iemand die al 40 jaar werkzaam is met kinderen en die 2 leuke boeken heeft meegenomen.

Kleinkunst (14.00 – 16.30)

Al 40 jaar leeft Marjolein Meijers van en voor muziek.

Dat is een goede reden voor een feestelijk muziekprogramma! Met haar vaste begeleiders Walter en Onno Kuipers, vormt ze een geoliede machine en maakt ze mooie uitstapjes naar verre oorden. Met Ierse roots en pure folk, Americana, Balkan… je kunt het zo gek niet verzinnen of zij spelen het. Maar alle teksten komen recht uit het hart. En zoals we van Marjolein gewend zijn, wordt alles gelardeerd met smeuïge verhalen, ontroerende achtergronden en een vette lach.  Ga mee met Marjolein op een muzikale wereldreis. We vertrekken uit Rotterdam en gaan via Ierland, Bulgarije en Turkije met een grote zwaai naar Amerika.

Marjolein Meijers en het Nivon kennen elkaar al heel lang, onder andere van de Berini’s. Het is alweer vijf jaar geleden dat zij voor het laatst op het Pinksterkamp een optreden verzorgde. We zijn blij dat ze weer terug is.

Ook kan je deze middag zomaar ‘overvallen’ worden door een pop-up troubadichter, die je misschien zomaar een lied of gedicht aanbiedt. Bart en/of Cornelis: éénpersoons duo, twee onscheidbaar tot elkaar veroordeelde hersenhelften. Samen onder één schedel. Dooréén deur. Wie is en/of zijn Barten/of Cornelis? Of is er maar één Bart,of één Cornelis? Of is er geen eenduidig antwoord, zoals vaker in het leven? Want niets gebeurt zonder toeval, ook als het niet gebeurt… Tijdens het PiKa festival komt hij DICHTER bij de tent. Wie weet heb jij straks een dichter bij je tent meteen persoonlijk lied of gedicht bij het ontbijt.

Ook komt Michelle Hartskeerl

Geboren op Bonaire en opgegroeid in Nederland en Mexico. Zij heeft gestudeerd in Arnhem. Als je Michelle vraagt waar ze thuis hoort, zal haar antwoord ‘de wereld‘ zijn. Reizen, ontdekken, culturen, mensen, talen, maar vooral muziek. Tijdens het zingen van een diverse nummers, neemt ze je in gedachte mee op reis… Naar bekende en nog onbekende plekken, het mooiste is diversiteit, het mooiste is het bewust en onbewust beleven hiervan. Laat haar je meenemen op reis, luister, beleef, maar vooral geniet

Rene: Van horen zeggen (14.00 – 15.00)

Dit jaar geeft René in de Deel een lezing over de tweede wereldoorlog specifiek over de vrouwen van Veghel die elk op hun eigen manier voor de vrijheid stonden. Laat je meevoeren door het verhaal van René en leer en ervaar hoe het leven toen was.

Presentatie internationale jongerenbeweging NIVON in ABK huis (13.00 – 15.00)

Er zijn jongeren uit: Duitsland, Spanje, Letland, Rusland, Servië, België., Tsjechië en Turkije aanwezig. De jongerenorganisatie is een onderdeel van de NFI, de Natuurfreundevrienden Internationale, waarvan het Nivon een onderdeel is. De jongerenorganisatie IYNF brengt jonge Natuurvrienden uit heel Europa bijeen en organiseert tal van activiteiten. Met 120.000 leden georganiseerd over vele lokale groepen, is het een van de grootste Europese jongerenorganisaties. Voor een deel is de IYNF in landen vertegenwoordigd, waar de NFI niet (meer) vertegenwoordigd is, men name in Oost-Europa. In het kader van Nivon-95 is het IYNF uitgenodigd deel te nemen aan het PiKa Festival. In deze korte presentatie kondigen zij een ontmoeting aan die de volgende dag (zondag) om 13.00 uur zal plaats vinden in het ABK-huis. Zij nodigen jong en oud uit om met hen kennis te maken. Tijdens deze bijeenkomst willen zij graag in gesprek om de mogelijkheden te bespreken wat zij in samenwerking met Nederland de komende jaren internationaal kunnen organiseren.

Schminken voor kinderen tot 12 jr. (15.00 – 16.00)

Heb jij altijd al eens een tijger of een vlinder willen zijn? Je kan je vandaag laten schminken en in de mooiste dieren veranderen.

In gesprek met Syrische vluchtelingen (15.00 – 16.30)

Op zondagmiddag 15.00 uur vindt er in de Deel een bijzondere ontmoeting plaats met een tweetal vluchtelingen uit Syrië. Het zijn de 20 jarige Toufik Ramadanen de 54 jarige Mohamad Ammar. Beiden hebben zij inmiddels een officieel verblijfstatus. Toufik studeert in Utrecht is o.a. actief geweest bij de Sociale Groepsvakanties en Mohamad is tandarts en werkt momenteel in Hendrik Ido Ambacht. Zij nodigen Nivonners uit om in gesprek te gaan met hen. Zij zullen vertellen hoe zij in Nederland zijn gekomen en uiteraard vertellen zij iets over hun prachtige land dat zij noodgedwongen hebben moeten verlaten. Er is volop de gelegenheid om vragen te stellen. Een Syrische muzikant zal dit programmaonderdeel met een kort optreden opluisteren. Hij zal zichzelf begeleiden op de oed, een Arabisch snaarinstrument..

fotolijstjes maken 2-8 jr (16.00 -17.00)

Dit jaar gaan we fotolijstjes knutselen. Er zijn fotolijstjes die je met verf, kraaltjes, stickers, en andere materialen helemaal persoonlijk kan maken naar jouw wensen. Ook is er papier om je vriendje of vriendinnetje te tekenen en in het fotolijstje te doen. Een leuke herinnering voor later!

Kleurtjesspel 6-12 jr. (16.00 – 17.00)

Rennen, schmink, en vies worden zijn de woorden die dit spel het best omschrijven. Het doel is om zoveel mogelijk kleurtjes te verzamelen, zonder dat de ze uitgevaagd worden door het ‘Grijzemonster’. Deze houdt namelijk niet van kleur, en doet er alles aan om iedereen zo saai mogelijk te houden!

Dabke dans (16.30 – 17.30)

Dit jaar krijgen we een workshop dabke! Dabke is een sociale dans uit het Midden-Oosten (Libanon, Syrië, Palestina, Irak) die je nooit alleen danst. Het is een traditionele cirkeldans die wordt gedanst tijdens een feest, verjaardag, huwelijk of gewoon omdat de juiste muziek wordt gespeeld. Mensen springen op, vormen een cirkel en dansen samen op het ritme die de dabke met zich meebrengt. Samen dansen heeft iets magisch en brengt mensen van alle leeftijden en nationaliteiten samen. In deze workshop leert het team van Dreaming of Syria (die ‘Dabke Nights’ door heel Nederland organiseren) je de basisbeginselen van de Dabke. Danservaring niet vereist en iedereen kan meedoen.
https://www.youtube.com/watch?v=GacTCH__5YU&t=3s

PiKa spreekuur (16.30 – 17.00)

Zoals elk jaar kun je de PiKa Festival commissie opzoeken voor een praatje. Misschien heb je ideeën voor volgend jaar, wil je een workshop geven of wil je zelfs in de commissie ! Je kunt ons altijd even aanschieten. Om 16:30 uur zitten we ook buiten op het terras bij de convo. We zien je dan!

Bordspellen (16.30 – 17.30)

Altijd al geïnteresseerd geweest in moderne bordspellen, maar nooit de kans gehad om ze te spelen? Of hou je niet van spelregels lezen en krijg je liever een spel kant en klaar uitgelegd? Kom dan naar mijn workshop. Ik heb diverse spellen liggen, Niet moeilijk, binnen een paar minuten uitgelegd, dus je speelt ze zo weg!

Enkele titels  die er liggen zijn: Azul, Splendor, Cartagena en Marrakech, maar ik zorg ook voor wat kaartspellen. Tevens kan ik je ook voorzien van speladvies in het algemeen als je meer informatie wilt. Jeroen van Emde Boas, Spellen-ambassdeur en spellenkenner

Bout Big (18.30 – 19.30)

Bout Big is er dit jaar ook weer bij. Er is immers wat te vieren. Wordt hij eigenlijk wel uitgenodigd? In de oude vertrouwde poppenkast van het PiKa Festival zijn meer bekenden. Als je vaker bent geweest heb je ze vast wel eens ontmoet. Kom je voor het eerst na 95 jaar bij het Nivon dan heb je de kans om ze te leren kennen. Wat is er gebeurt met Truus Decibel? Wil ze met de tijd meegaan? Botox, facelift of body swap? Op zaterdagavond staat de poppenkast natuurlijk buiten met mooi weer anders in de Convo. Wil je met Poesie op de foto zorg dan dat je na afloop in de rij staat met mobiel of camera.

Journaal presenteren (19.30 – 20.00)

Dit jaar gaan we ook weer een Pika journaal maken onder leiding van Michiel Bos. Wat gebeurt er allemaal op een dag van het Pika? Vind jij het leuk om dit vast te leggen op de camera en in de avond te laten zien? Dan is deze activiteit zeker iets voor jou.

Cabaret Partizanen (20.00 – 20.30)

U kent ze waarschijnlijk wel van De Wereld Draait Door, waarin ze in heel weinig tijd probeerden de actualiteit van een Partizaans commentaar te voorzien. Thomas Gast en Merijn Scholten kennen elkaar van het stand-up comedy collectief Comedy train. In 2012 winnen ze het Leids Cabaret Festival en maken een debuutprogramma, dat bekroond wordt met de Neerlands Hoop, de cabaretprijs voor meest veelbelovende nieuwkomer. In 2017 maken zij een 15 seconden durend speeldebuut in een film van Theo Maassen. U kunt ze ook nog kennen van Merijn z’n columns bij het radio programma Spijker met Koppen. Inmiddels hebben ze al een derde voorstelling waarmee ze de afgelopen periode langs alle theaters in Nederland toerden. We zijn er dan ook trots ze te presenteren op het PiKa Festival.

Stand up comedian: Christian Pielich (21.00 – 21.30)

Droogkomische cabaretier uit Haarlem. Met zijn cabaretact ‘Niet om het een of ander’ speelde hij op tal van plekken in Nederland en België. Van kroegen tot theaters en van festivals tot bushokjes. Cristian vermengd kurkdroge oneliners met verrassende anekdotes. Dit wordt overgoten met een sausje van improvisatie en publieksinteractie.

Lasergamen in het bos met NivonJong (21.00 – 23.00)

Heb jij behoefte aan actie en adrenaline? Kom dan lasergamen in het bos! Verstop je achter de bomen of kruip, sluip en ren door het bos om de tegenstander te verslaan. Heerlijk actief en lekker in de natuur!

Live optreden OMG (22.00 – 23.30)

Terug van weggeweest, OMG!! Na eerdere succesvolle optredens tijdens het PiKa Festival genieten we dit jaar opnieuw van OMG, een vrolijke coverband uit Dordrecht. De ‘oude garde’ bestaande uit Mark (zang), Marcel (basgitaar) en Arno (gitaar) is 14,5 jaar geleden muziek met elkaar gaan maken. Er is een hechte band ontstaan met de ‘nieuwe garde’, te weten Erik (drums), Stephan (gitaar), Elisjeba en Miranda (beiden zang). Er heerst onderling een fantastische energie die zij feilloos weten over te brengen op het publiek. Alle genres komen voorbij: van rock tot reggae uit de 80’s, 90’s, 00’s tot heden. Kortom een enthousiaste band met muziek voor elk wat wils. Stilstaan is geen optie bij een optreden van OMG, want zij bouwen graag een feestje.

Karaoke NivonJong (23.30 – 0.30)

Zing jij luidkeels mee met jouw favoriete liedjes? Tijdens de NivonJong-karaoke kun jij samen met anderen lekker meezingen met jullie gekozen nummers. Succes en gezelligheid verzekerd!

X
X